SVĚŽÍ POMERANČOVÝ CHEESECAKE



V lednici mi už nějakou dobu leží mascarpone a já přemýšlím co z něj udělám. Raději bych něco dortového než dezert do skleničky a tak zkouším hledat na netu.

Našla jsem sice dost zajímavých receptů, ale buď byly zdlouhavé nebo mi doma chyběly suroviny.

Rozhodla jsem se udělat zdravější variantu našeho oblíbeného tvarohového koláče - cílem bylo vynechat mouku i cukr.

POTŘEBUJEME:


2 hodiny ( hodinu a půl se to pomaličku peče, takže se vůbec nebojte, že by to bylo tak pracné)

korpus:

  • 100 g mandlových plátků
  • hrnek mletých ovesných vloček
  • 100 g másla 
  • 2 lžíce medu nebo sirupu (já použila skořicový sirup od YIM & PIU)

krém:

  • 250 g mascarpone
  • 250 g tvarohu 
  • 190 g zakysaná smetana
  • 2 - 3 velké lžíce medu nebo sirupu
  • 3 - 4 vejce (podle velikosti)
  • šťáva a kůra z poloviny pomeranče

POSTUP:


Do mísy nasypeme mandle, vločky a přilijeme rozpuštěné máslo. Přidáme dvě lžíce sirupu, medu nebo jiného sladidla a promícháme. Nemusíme se bát, že těsto nedrží pohromadě, protože ho budeme vmačkávat do formy, kterou si mezitím vyložíme pečícím papírem. Do formy vmačkáme těsto a snažíme se, aby dosahovalo ke krajům formy. Korpus necháme odpočívat a vrhneme se na krém.

Všechny zbylé ingredience vložíme do vyšší mísy (mascarpone, tvaroh, zakys. smetana, sirup, vejce, šťávu i kůru z pomeranče) a vyšleháme v hladký krém. Pokud nemáme mascarpone, můžeme nahradit tvarohem. Tento tvarohový koláč je hodně variabilní a recept berme jen jako základ. Připravený krém nalijeme na těsto a na ozdobu jsem použila plátky pomeranče.

Troubu si předehřejeme na 150 stupňů a pečeme hodinku a půl nebo dokud nezhňednou kraje. Koláč necháme vychladnout a pak ho ještě na 5 hodin šoupneme do lednice.


TIP: Pokud nemáte pomeranče nebo je v dezertech moc nemusíte, použijte libovolné ovoce. 


Tak pečení zdar a dejte vědět jak to dopadlo a jak Vám chutnalo! :)





Komentáře