V lednici mi už nějakou dobu leží mascarpone a já přemýšlím co z něj udělám. Raději bych něco dortového než dezert do skleničky a tak zkouším hledat na netu.
Našla jsem sice dost zajímavých receptů, ale buď byly zdlouhavé nebo mi doma chyběly suroviny.
Rozhodla jsem se udělat zdravější variantu našeho oblíbeného tvarohového koláče - cílem bylo vynechat mouku i cukr.
POTŘEBUJEME:
korpus:
- 100 g mandlových plátků
- hrnek mletých ovesných vloček
- 100 g másla
- 2 lžíce medu nebo sirupu (já použila skořicový sirup od YIM & PIU)
krém:
- 250 g mascarpone
- 250 g tvarohu
- 190 g zakysaná smetana
- 2 - 3 velké lžíce medu nebo sirupu
- 3 - 4 vejce (podle velikosti)
- šťáva a kůra z poloviny pomeranče
POSTUP:
Do mísy nasypeme mandle, vločky a přilijeme rozpuštěné máslo. Přidáme dvě lžíce sirupu, medu nebo jiného sladidla a promícháme. Nemusíme se bát, že těsto nedrží pohromadě, protože ho budeme vmačkávat do formy, kterou si mezitím vyložíme pečícím papírem. Do formy vmačkáme těsto a snažíme se, aby dosahovalo ke krajům formy. Korpus necháme odpočívat a vrhneme se na krém.
Všechny zbylé ingredience vložíme do vyšší mísy (mascarpone, tvaroh, zakys. smetana, sirup, vejce, šťávu i kůru z pomeranče) a vyšleháme v hladký krém. Pokud nemáme mascarpone, můžeme nahradit tvarohem. Tento tvarohový koláč je hodně variabilní a recept berme jen jako základ. Připravený krém nalijeme na těsto a na ozdobu jsem použila plátky pomeranče.
Troubu si předehřejeme na 150 stupňů a pečeme hodinku a půl nebo dokud nezhňednou kraje. Koláč necháme vychladnout a pak ho ještě na 5 hodin šoupneme do lednice.
TIP: Pokud nemáte pomeranče nebo je v dezertech moc nemusíte, použijte libovolné ovoce.
Tak pečení zdar a dejte vědět jak to dopadlo a jak Vám chutnalo! :)
Komentáře
Okomentovat