Léto bez červeného vodního melounu si ani neumím představit! Myslím, že ani většina z vás ne, co říkáte? Máme ho rádi jako svačinku, bereme si ho k vodě nebo na piknik a znám lidi, kteří by ho v horkých letních dnech snídali, obědvali i večeřeli.
Ovšem není meloun jako meloun. Vybrat v supermarketu šťavnatý a sladký meloun občas bývá "ruská ruleta". Klepu na melouny jak blázen, poslouchám zvuk a co já vím, jestli takhle zní ten správně vyzrálý? No co si budu nalhávat - houby poznám :)
Jeden takový správně vyzrálý, asi 6kilový, bez-peckový BOUQUET jsem dostala s výzvou, abych z něj udělala nějaké skvělé jídlo.
V den, kdy jsem se rozhodla, že z něj něco připravím, jsem byla zvaná k přátelům na kolaudačku, a tak to chtělo něco, co budu moct vzít s sebou na párty. Jestli Vás zajímá jaké tři recepty jsem připravila, pokračujte ve čtení. Všechno to jsou rychlovky, kterými své hosty rozhodně překvapíte!
MELOUNOVÝ NANUK
Potřebuješ:
- 2 hrnky na kostičky nakrájeného melounu - BOUQUET
- 4lžíce smetany na šlehání
- 2 lžíce javorového sirupu (můžeš použít jakékoliv jiné sladidlo)
- šťáva z půlky citronu/limetky
Meloun jsem v hlubší míse rozmixovala, přidala ostatní ingredience a znovu promixovala. Pak už jsem jen nalila do nanukátorů - koupila jsem ZDE a nechala zmrznout.
TIP: Pokud nemáš formičky na nanuky, udělej zmrzlinu :) Směs nalij do mísy a pokud chceš zmrzku nadýchanější, tak co půl hodinu promíchej.
MELOUNOVÝ SALÁT S RUKOLOU A KOZÍM SÝREM
Potřebuješ:
- asi tak půlku malého melounu - na jednu porci jsem potřebovala pět koleček o poloměru cca 3cm
- dvě limetky
- několik lístků máty
- červenou cibuli
- cca 12 černých oliv
- měkký kozí sýr
- rukolu
- olivový olej
Nejprve jsem si připravila meloun. Mě se líbily kolečka (respektive jsem objevila kruhové vykrajovátko a přišlo mi to jako dobrý nápad), ale stačí ho nakrájet na větší kusy a dát pořádně vychladit. Zatímco se meloun chladil, pustila jsem se do cibule - nakrájela jsem ji na tenké plátky a ponořila do šťávy z vymačkaných limet. Nechala jsem ji ponořenou cca 10 min. - cibule by měla mít jemnější chuť. Olivy jsem si nakrájela na kolečka.
Když jsem měla všechno takto nachystané, zbytek už byl fofr. Na talíř jsem si dala dvě hrsti rukoly (můžeš použít libovolný salát - já mám ráda tu ostrou chuť rukoly, která se do tohoto salátu podle mě hodí). Na rukolu jsem položila kolečka melounu, na něj cibuli, zasypala jsem olivami a natrhanou mátou. Salát jsem pokapala limetovou šťávou (tu ve které se louhovala cibule) a zasypala kozím sýrem (opět můžete použít libovolný sýr, například balkánský). Nakonec jsem zakápla olivovým olejem a bylo hotovo!
MELOUNOVÉ "PÁRTY" JEDNOHUBKY
Potřebuješ:
- cca čtvrtku melounu
- balkánský sýr
- bazalku
- černé olivy
- olivový olej
- párátka
Meloun jsem si nakrájela na kousky takové "jednohubkové" velikosti :) a opět dala pořádně vychladit. Připravila jsem si bazalkový olej a to tak, že jsem smíchala cca 4 lžíce olivového oleje s několika lístky bazalky a lehce promixovala tyčovým mixérem.
Na vychlazený melou jsem krájela balkánský sýr - krájela jsem ho přímo na míru kouskům melounu :) Na balkánský sýr sem položila olivu a hotové jednohubky jsem přelila bazalkovým olejem.
Easy peasy a přitom ta chuť!!!
Tak výzvu jsem snad zvládla a za mě s melounem BOUQUET obrovská spokojenost! Sladké, svěží, šťavnaté a navíc bez pecek!
Milé čtenářky, jaké máte vy s těmito melouny zkušenosti, kupujete? A jak se vám líbí recepty, plánujete některý z nich vyzkoušet? Věřím, že Vám budou chutnat! :)
Mňam ♥
OdpovědětVymazat